Je eerste judowedstrijd

Waarheen en wanneer

 • Kijk op de site www.svhagendoornr-z.nl waar en wanneer je ergens moet zijn.
 • Laat je ouders eventueel een routebeschrijving maken.
 • Zorg dat je op tijd bent voor de weging. Haasten is niet zo fijn.

 

Wat neem je mee

Pak je tas al een dag van te voren in en neem de volgende spullen mee:

 • Judopak (JUDOGI).
 • Bodywarmer Sportschool Hagendoorn.
 • Je Judoband (OBI).
 • Witte en rode wedstrijdbanden (vraag even of je ze al nodig hebt).
 • Slippers of sportschoenen zonder zwarte zolen.
 • Ingevuld judopaspoort met geldig betaalbewijs en een recente pasfoto.
 • Meisjes een wit t-shirt.
 • Meisjes met lang haar een elastiekje zonder ijzer (speldjes mogen ook niet).
 • Eten (geen snoep) en drinken (zonder prik). Een bidon is erg handig.

 

Hoe lang duurt een judotoernooi

Meestal begint de eerste wedstrijd (SHIA) een half uur na de sluiting van de weging. Het wachten kan soms best lang duren, vooral als het programma voor je, uitloopt. Soms werkt de organisatie met een poulesysteem. Dan judo je in ieder geval meer dan 2 wedstrijden. Op grotere/belangrijkere toernooien werken ze vaak met een afvalsysteem. Dat betekent dat zolang je wint, je steeds verder komt. Verlies je 1 wedstrijd, dan kom je in de afvalronde. Als je dan weer verliest, ben je klaar met judoen en kun je vaak naar huis. Als je een prijs gewonnen hebt, moet je wachten op de prijsuitreiking. Soms moet je daar wel een uur op wachten! Maar dan heb je wel een beker of een mooie medaille!

 

Weging

Als je je hebt opgegeven voor een bepaald toernooi, dan kies je voor een bepaalde gewichtsklasse. In principe betekent dit dat je tot een bepaald gewicht meedoet. (Bijv:-18 kg, -21 kg, -24 kg enzv...). Hierdoor judo je bijna altijd tegen kinderen die ongeveer hetzelfde gewicht hebben. Eenmaal op de wedstrijd aangekomen krijg je van de coach een weegkaart. Hierop staan jouw gegevens genoteerd (o.a. je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en je club). Met je judopaspoort en je weegkaart ga je dan naar de weging. Zorg dat je van te voren even naar de wc bent geweest (dan weeg je vast minder!) Het is de bedoeling dat je in je ondergoed gewogen wordt (jongens en meisjes apart). De mensen die achter de weegtafel zitten kijken of je niet te zwaar weegt voor de ingeschreven klasse. Ben je te zwaar, dan wordt je doorgeschoven naar de volgende categorie (op grotere toernooien doen ze dit niet meer).

 

Eten

Na de weging kun je het beste meteen ergens rustig gaan zitten om te eten. Het liefst dan right, peperkoek, evergreen, sultana, een krentenbol, eierkoek of een gewone boterham. Geen snoep of chocolade!! En drinken altijd in kleine hoeveelheden en zonder prik. Als je in de week voor het toernooi iets te zwaar bent is het verstandig om de laatste dagen geen snoep en limonade meer te nemen. Verder wel goed eten hoor!

 

Voorbereiding (Warming-Up)

Na het eten zorg je voor een goed passend en schoon judopak. Zorg dat je het embleem van de sportvereniging Hagendoorn op je pak zit. Je hebt er één gekregen en verder zijn ze voor je andere pakken te koop bij de leraren. Ben je een meisje? Draag dan een wit t-shirt zonder opdruk, en als je lange haren hebt doe je deze natuurlijk in een staart met een elastiekje zonder ijzer. Invlechten mag natuurlijk ook. Ben je een jongen? Dan draag je geen t-shirt (ook geen hemd). Dus gewoon een blote bast onder je judojas. Als je lang haar hebt moeten deze ook in een staart. Als je van de mat af bent draag je slippers (Zori's) of sportschoenen. Op de mat altijd met blote voeten of sokken als je je warming-up doet.

 

De eerste wedstrijd (En de voorbereiding)

Je gaat samen met de anderen op de bank zitten en wacht tot je weer wordt omgeroepen door de mensen achter de tafel. Hoor je jouw naam nu als eerst? Dan mag jij de rode band om. Je tegenstander moet de witte band dragen. Ga als je bent opgeroepen gelijk staan in de buurt van de mat/tafel en maak je spieren los. Je hebt misschien wel 20 minuten of meer moeten wachten en dan ben je helemaal stijf en suf. Als de wedstrijd gaat beginnen ga je aan de rand van de mat staan. De scheidsrechter geeft aan wanneer je verder de mat op mag. Je groet de mat, loopt tot het streepje en groet je tegenstander. Met HAJIME geeft hij aan dat de tijd en de wedstrijd start. Bij MATTE wordt de tijd stop gezet en moet je altijd loslaten en weer bij het streepje gaan staan. Als de scheidsrechter zijn armen voor zijn buik kruist moet jij je pak in orde brengen.

Met SOREMADE is de tijd afgelopen en kun je op het scorebord zien wie er heeft gewonnen. Meestal gooien de mensen achter de tafel dan een zakje op de mat. Je gaat weer netjes achter je streepje staan en maakt je kleding in orde. De scheidsrechter wijst nu de winnaar aan. Wie gewonnen heeft pakt het zakje op. Je buigt en geeft de tegenstander een hand. Je loopt achter je de mat af en bij de rode rand groet je nog eens. Als er hoek scheidsrechters zijn moet je achter ze langs lopen. De winnaar geeft het zakje af aan de schrijverstafel en noemt zijn/haar naam.

 

Scores bij judo

Yugo Waza-Ari Ippon
Yugo
5 punten
Waza-Ari
7 punten
Ippon
10 punten

De punten in een wedstrijd worden niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij een IPPON is de wedstrijd afgelopen. Twee WAZA-ARI'S staan gelijk aan één IPPON. Na een mooie worp, ook al denk je dat het wel eens IPPON zou kunnen zijn, moet je altijd verder gaan met een houdgreep. Misschien vind de scheidsrechter het helemaal geen IPPON... en dan heb jij maar mooi alvast een houdgreep! Dus pas stoppen als je IPPON of MATTE hoort!

 

Houdgreep

Wist je dat er ontelbaar veel houdgrepen bestaan? Het zijn allemaal variaties op de 4 basishoudgrepen die je kunt vinden in je exameneisen voor de gele band. Als je de ander stevig vasthoudt en met z'n rug of een stuk van z´n rug op de mat duwt heb je een houdgreep. Oh ja, je mag niet tussen de benen van de ander zitten en de houdgreep is verbroken als de ander met zijn benen jouw benen "OPSLUIT". Als je een houdgreep vast hebt roept de scheidsrechter OSAE-KOMI en als de houdgreep verbroken is roept de scheidsrechter TOKETA ! Als je een houdgreep hebt moet je deze voor 25 seconden vasthouden, dan heb je gewonnen!! Als je al een WAZA-ARI hebt gescoord mag je 5 seconden korter vasthouden, maar... je laat pas los als de scheidsrechter IPPON roept. Als het je niet lukt om je tegenstander 20 seconden vast te houden krijg je vanaf een aantal seconden toch punten (15-19 YUGO, 20-24 WAZAARI). De wedstrijd gaat dan wel gewoon door.

 

Dit document is ook als PDF bestand te downloaden.

 

Volg ons via Facebook

Volg ons via Twitter

Bekijk ons videokanaal op YouTube